logo
Dwergautoclub België is een vereniging voor het bewaren, het restaureren en het aanmoedigen tot aankoop van alle merken van dwergauto's.
We beogen het verstrekken van informatie omtrent techniek, literatuur en aanschaf van wisselstukken, en ook het in de publieke belangstelling brengen van de dwergauto door rondritten.
logo
zaterdag, 23 februari 2013

TUKTUKTUKTUKTUK

door 

Er zijn wel wat verschillen tussen de tuktuk’s van Thailand en die van Indië en Sri Lanka en de Ape’s van Piaggio. We zouden echt onvolledig zijn als we het eens niet hadden over de tuk-tuk’s.

De Indische van het merk Bajaj zijn een verdere ontwikkeling van de aloude Piaggio Vespa (Apé) waar ze oorspronkelijk identiek aan waren. Zelfs het merklogo lijkt sterk op dat van Piaggio en dus uiteraard ook de vorm die nog sterk gelijkt op de lastdriewielers van Apé. Alleen was het in Europa niet meer toegestaan met deze driewielers personen te vervoeren. Enkele jaren geleden probeerde Bajaj hier in Europa voet aan de grond te krijgen met hun (Vespa)scooters, verschillende jaren hadden ze een stand op het auto-moto salon in Brussel, maar ondanks de gunstige prijzen  mocht het niet baten; het dealersnet was trouwens veel te dun gezaaid. De meeste Bajaj ’s zijn uitgerust met een 175cc motortje alhoewel sterkere versies wel te krijgen zijn , maar niet zo in trek vanwege de duurdere prijsklasse. De Tuktuks van Thailand Lotasia daarentegen zijn wat anders van vorm, meer open. Ze worden in Bangkok vervaardigd en hebben steevast een Daihatsu motor van 540cc of ook soms 650cc. Ze zijn dan ook groter dan de Bajaj’s van Indië. Deze modellen zijn in Europa sinds kort mits de nodige aanpassingen wel toegelaten (max. snelheid 80 km/u). Ze zijn wel vrij prijzig (± 10.000 €).

En de Piaggio Apé dan? Ook hier valt er nieuws te rapen. Naast de vele transporters (van 50 tot 500cc) is er in 2007 een nieuwe beperkte reeks gemaakt voor personenvervoer nl de Calessino een beperkte nostalgische reeks van slechts 999 eenheden, aangepast aan de Europese veiligheidsnormen. Echt als juweeltjes afgewerkt, maar ook niet goedkoop (9500 euro), met een dieseltje erin van 422cc, max snelheid 60 km/u.

En terwijl Piaggio de nostalgische toer opgaat, gaat Bajaj voluit voor vernieuwing, het nieuwe model heeft een zeer aantrekkelijke look. Daihatsu heeft ook een eigen modelletje, de Midget. Zowel de Calessino als de Tuk-tuk van Lotasia zijn in Belgie bovendien te huur bij enkele bedrijven. Daihatsu daarentegen zal, ondanks zijn degelijke kwaliteit, van de Europese markt verdwijnen in 2013.

Micocar kopen?

keep calm

DACB verkoopt geen dwergauto's, tenzij expliciet op deze website zijn opgenomen. Interesse? Kijk dan eens op:

logoDwergautoclub België is een vereniging voor het bewaren, het restaureren en het aanmoedigen tot aankoop van alle merken van dwergauto's.

We beogen het verstrekken van informatie omtrent techniek, literatuur en aanschaf van wisselstukken, en ook het in de publieke belangstelling brengen van de dwergauto door rondritten.