logo
Dwergautoclub België is een vereniging voor het bewaren, het restaureren en het aanmoedigen tot aankoop van alle merken van dwergauto's.
 
We beogen het verstrekken van informatie aan onze leden omtrent techniek, literatuur en aanschaf van wisselstukken, en ook het in de publieke belangstelling brengen van de dwergauto door rondritten.
logo
maandag, 18 februari 2013

BMW Isetta 250 Standard

door 

Van de eivormige Isetta kan gezegd worden dat het de beste dwergauto van zijn tijd was. Zeker is dat hij het standaardvoorbeeld van de bubble car was, wereldwijd herkenbaar en geliefd. De roots van dit wagentje ligt in Milaan, bij de koelkast- en scooterfabrikant Iso SpA, geleid door Renzo Rivolta. Hij noemde het de Isetta, of kleine Iso.

Het wagentje was schrikwekkend, van een totaal ongewoon design, dat toch furore maakte bij zijn introductie in Turijn in november 1953. Vanaf dit invloedrijk debuut groeide de licensiebouw wereldwijd, waarvan de belangrijkste die van BMW in Duitsland was.In oktober 1954 gaf BMW Eberhard Wolff de taak om de Milanese Iso Isetta te verbeteren. Aangezien de matrijzen, voor het persen van de carrosserie, deel uitmaakten van het licentieverdrag, veranderde aan het uitzicht maar weinig. De belangrijkste verandering was de motor: als befaamd motorfietsfabrikant kon men moeilijk een tweetakt motor inbouwen.

bmw 250

Het afgewerkte model werd in april 1955 voorgesteld en ging kort nadien in productie. De eigenaardige kleine Motocoupé, zoals hij door BMW werd genoemd, werd de droom van iedere werkman en tegen november 1955 waren er al tienduizend van geconstrueerd. In februari 1956 kreeg hij een 300 cc motor. In september van dat jaar werd hij hertekend en ontstond het sliding-window model, een harmonieuzer uitziende versie. 22.543 exemplaren van het ei rolde er toen van de band, het beste productiejaar ooit.

{source}1{/source}

Meer in deze categorie: « AWS Shopper Fiat Ferves »

Bestuur

Patrick van Mol
voorzitter

Frainky Polfliet
ondervoorzitter

Kurt Peeters
secretaris
webmaster

Lutgarde Covents
penningmeester

Firmin Peeters
technisch adviseur

Bankrekening nummer
ING : BE18 3631 4934 3765

Micocar kopen?

keep calm

DACB verkoopt geen dwergauto's, tenzij expliciet op deze website zijn opgenomen. Interesse? Kijk dan eens op:

Onze Dwergauto's

logoDwergautoclub België is een vereniging voor het bewaren, het restaureren en het aanmoedigen tot aankoop van alle merken van dwergauto's.

We beogen het verstrekken van informatie aan onze leden omtrent techniek, literatuur en aanschaf van wisselstukken en ook het in de publieke belangstelling brengen van de dwergauto door rondritten.