logo
Dwergautoclub België is een vereniging voor het bewaren, het restaureren en het aanmoedigen tot aankoop van alle merken van dwergauto's.
 
We beogen het verstrekken van informatie aan onze leden omtrent techniek, literatuur en aanschaf van wisselstukken, en ook het in de publieke belangstelling brengen van de dwergauto door rondritten.
logo
maandag, 18 februari 2013

Fiat 500 Jolly

door 

De ligging van Italië, bijna volledig omgeven door de Middellandse Zee, brengt met zich mee heel wat stranden, vakantieoorden, vissershaventjes, ... Er was een levendig handeltje ontstaan in tot beach buggy omgevormde wagens en dit door verschillende specialisten koetswerkbouwers.

Eén van die specialisten was Ghia (nu deel uitmakend van het Fordimperium), die de Jolly's construeerde, uitgaande van de Fiat's 500-, 600-, Multipla- en Giardiniera-onderstellen. Thuis gekend als La Spiaggina, een woord dat moeilijk te vertalen is maar we zouden het beach-ette kunnen noemen, werd de Fiat beach buggy wereldwijd als de Jolly verkocht, dit betekent joker in het Italiaans, maar het betekent ook iets zoals iets lichts, iets prettig, iets grappig, ... in vele talen.

Fiat 500 JollyHet wagentje was nogal duur in aanschaf ($1760 in vergelijking met $998 voor een standaard 500) en werd gekocht door rijke en beroemde personen (Aristoteles Onassis, Yul Brynner) voor het vervoer tussen hun yacht en hun verblijf, als golfwagentje en als chic tweede wagentje. Daarom dat de meeste overgebleven exemplaren maar weinig kilometers op hun teller hebben staan.

De zijkanten van de Jolly vertoonden geen deuren of ramen. Het wagentje had geen dak en ook geen achterruit en de zetels en achterbank waren vervaardigd uit rotan. De Jolly's waren te koop in de volgende kleuren: paars, koraal, wit, licht geel en hemels blauw. Het mechanisch deel kwam van de standaard Fiat. Een economical versie was te koop van 1964 tot 1966 maar met normale bumpers, met geen verchroomde buizen aan de zijkanten en met solide plastiek zetels.

{source}11{/source}

Bestuur

Patrick van Mol
voorzitter

Frainky Polfliet
ondervoorzitter

Kurt Peeters
secretaris
webmaster

Lutgarde Covents
penningmeester

Firmin Peeters
technisch adviseur

Bankrekening nummer
ING : BE18 3631 4934 3765

Micocar kopen?

keep calm

DACB verkoopt geen dwergauto's, tenzij expliciet op deze website zijn opgenomen. Interesse? Kijk dan eens op:

Onze Dwergauto's

logoDwergautoclub België is een vereniging voor het bewaren, het restaureren en het aanmoedigen tot aankoop van alle merken van dwergauto's.

We beogen het verstrekken van informatie aan onze leden omtrent techniek, literatuur en aanschaf van wisselstukken en ook het in de publieke belangstelling brengen van de dwergauto door rondritten.