logo
Dwergautoclub België is een vereniging voor het bewaren, het restaureren en het aanmoedigen tot aankoop van alle merken van dwergauto's.
 
We beogen het verstrekken van informatie aan onze leden omtrent techniek, literatuur en aanschaf van wisselstukken, en ook het in de publieke belangstelling brengen van de dwergauto door rondritten.
logo
woensdag, 23 september 2020

Champion en Maico

door 

Van Champion naar Maico

De Champion 400 (tweecilinder)

De Champion was geinspireerd op de cycle car. Ontworpen in 1946 en gebouwd vanaf 1949.
Mooi was ie wel, maar dat was niet voldoende. Dat de "Champion" geen succes kende, lag aan de wisselende productie-omstandigheden.
De roadster-versie kenmerkte zich door de sobere naoorlogse jaren en had wielen met spaken. een tandradbedrijf in Friedrichshafen verkocht de exploitatierechten van dit kleine voertuig aan de voormalige BMW-ingenieur Hermann Holbein. Met zijn royaal gebogen spatbord leek de opvolger nogal op de Triumph TR2. De "Champion" 400 van 1950 bewees dat zelfs met identieke deuren links en rechts, het mogelijk was om een mooie coupé te maken. De productie herstartte in 1951 in Paderborn. De auto bestond echter volledig uit complete onderdelen, montageklaar geleverd. met ongeveer 200 leveranciers onder contract, zodat het zichzelf uit de markt prees en de klanten wegvielen.

In de herfst van 1952 werd de productie stopgezet. tot dan waren er 2042 auto's met 400cc-motoren afgeleverd. Na de verkoop van het bedrijf aan de Champion-handelaar Hennhofer, werd de productie verplaatst naar Ludwigshafen. De dalende prijzen van de concurrentie maakten een einde aan de innovatieve auto zodat zelfs een prototype van een sedan hem niet langer kon redden. Het bedrijf werd gekocht door twee broers, Otto en Wilhelm Maisch, die van de Champion, de Maico 400 maakten. Een model dat later werd opgevolgd door de Maico 500.

Maico 500

De Maico 500 was oorspronkelijk een cabriolet en zelfs ronder dan een Gutbrod waar hij best op leek. Met amper 15 pk was de motor van de sedan aanvankelijk wat te zwak, en later - als hij sterker was geworden - te luidruchtig. white wall banden en een totale lengte van 342 cm zorgden voor enige troost. de auto is tussen 1956 en 1958 6300 keer verkocht.
Het aantal auto's dat werd gebouwd (Champion en Maico) bedroeg in totaal slechts een goede 8000. de genadeslag kwam met het faillissement begin 1958. Nadien concentreerde men zich weer op motorfietsen en scooters.

Bestuur

Patrick van Mol
voorzitter

Frainky Polfliet
ondervoorzitter

Kurt Peeters
secretaris
webmaster

Lutgarde Covents
penningmeester

Firmin Peeters
technisch adviseur

Bankrekening nummer
ING : BE18 3631 4934 3765

Micocar kopen?

keep calm

DACB verkoopt geen dwergauto's, tenzij expliciet op deze website zijn opgenomen. Interesse? Kijk dan eens op:

Onze Dwergauto's

logoDwergautoclub België is een vereniging voor het bewaren, het restaureren en het aanmoedigen tot aankoop van alle merken van dwergauto's.

We beogen het verstrekken van informatie aan onze leden omtrent techniek, literatuur en aanschaf van wisselstukken en ook het in de publieke belangstelling brengen van de dwergauto door rondritten.