logo
Dwergautoclub België is een vereniging voor het bewaren, het restaureren en het aanmoedigen tot aankoop van alle merken van dwergauto's.
 
We beogen het verstrekken van informatie aan onze leden omtrent techniek, literatuur en aanschaf van wisselstukken, en ook het in de publieke belangstelling brengen van de dwergauto door rondritten.
logo
vrijdag, 17 juli 2020

Brzdąc

door 

Weinig is gekend van dit autootje.

Brzdąc

In 1956, na de export van militair materieel aan de Sovjet-Unie, stonden verschillende fabrieken leeg zoals in het Łabędach - Gliwice district. Zo ontstond in Silezië het idee om een kleine populaire wagen te construeren die moest beantwoorden aan de eisen “3 x 5”. Hiermee be-doelde men een auto met een maximum gewicht van 500 kg, met een motor van 500 cc en met een brandstofverbruik van 5 liter per 100 km.

Een commissie zou op zoek gaan naar de meest geschikte Poolse ingenieurs voor dit project en de auto zou gefabriceerd worden in Łabędach, waar eerder T-54 tanks van de band liepen.

Fryderyk Bluemke ontwierp de motor van 500 cc/25 pk bij 4500 tr/min. Stanisław Łukawski ontwierp de carrosserie.

Alles was klaar voor de productie toen het ministerie van transport besliste om het project zo te laten. Weinig is gekend van dit autootje.

Meer in deze categorie: « Pojazd 250 cc Popularny »

Bestuur

Patrick van Mol
voorzitter

Frainky Polfliet
ondervoorzitter

Kurt Peeters
secretaris
webmaster

Lutgarde Covents
penningmeester

Firmin Peeters
technisch adviseur

Bankrekening nummer
ING : BE18 3631 4934 3765

Micocar kopen?

keep calm

DACB verkoopt geen dwergauto's, tenzij expliciet op deze website zijn opgenomen. Interesse? Kijk dan eens op:

Onze Dwergauto's

logoDwergautoclub België is een vereniging voor het bewaren, het restaureren en het aanmoedigen tot aankoop van alle merken van dwergauto's.

We beogen het verstrekken van informatie aan onze leden omtrent techniek, literatuur en aanschaf van wisselstukken en ook het in de publieke belangstelling brengen van de dwergauto door rondritten.