DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.

 

Enfield E8000 (1968-1976)

Het verhaal van Enfield is iets beter gedocumenteerd en de auto was iets succesvoller dan die van Alta of Tzen.

Het bedrijf, gevestigd in Londen, begon in 1966 te experimenteren met kleine elektrische auto's. 

Een van de eerste prototypes trok de aandacht van de Engelse Electricity Council, die – zoals veel nutsbedrijven over de hele wereld destijds – besefte dat dit in hun beste financiële belang was. om de massale adoptie van elektrische voertuigen te propageren. De bestellingen druppelden binnen en de productie begon op het eiland Wight, in het Engelse Kanaal.

Visueel was de E8000 met aluminium behuizing bijna … sympathiek. Vierkante koplampen gaven hem een ​​modern ogende uitstraling, terwijl de grote glasvlakken en een gebogen voorruit voor uitstekend zicht zorgden. De verhoudingen waren redelijk goed uitgebalanceerd gezien de kleine afmetingen. Hij werd aangedreven door een elektromotor die sap uit een loodzuuraccu van 680 pond trok om de achterwielen van Mini met acht pk te zappen. Enfield noemde een bereik van ongeveer 40 mijl en een topsnelheid van ongeveer 45 mph.

Hoewel deze specificaties ogenschijnlijk voldeden aan de behoeften van de Elektriciteitsraad en er 61 eenheden werden besteld, maakten de prestatiebeperkingen de E8000 immuun voor commercieel succes op de vrije markt. De kans is groot dat sommige chauffeurs bereid zouden zijn geweest om traagheid en een gebrek aan bruikbaarheid te verdragen, maar niet voor £ 2808 – ongeveer twee keer zoveel als een nieuwe Mini in 1975. Toen was er het echte probleem: Enfield gaf de batterijen een levensverwachting van één tot twee jaar.

Tot nu toe zo Brits; wanneer komen de Grieken op het toneel? Goulandris Brothers, een rijke rederij met banden met Griekenland, kocht Enfield in 1972, veranderde de naam in Enfield Neorion en verplaatste de productie van E8000 naar een scheepswerf op een eiland ver van het vasteland genaamd Syros. Hoewel de beslissing om een ​​auto te bouwen op een locatie waar auto's niet bij konden, vaak werd bekritiseerd – en het Hollywood-achtige samenzweringstheorieën aanwakkerde met grote tankercontracten en onbetrouwbare oliebestuurders – is het iets logischer als je bedenk dat Goulandris Brothers een rederij was. Dingen verplaatsen was iets waar ze heel goed in was.

Welke logistieke problemen Enfield in eerste instantie ook tegenkwam, werden al snel overschaduwd door een veel grotere hindernis. De Griekse regering weigerde de E8000 te homologeren, dus moesten de door Syros gemaakte auto's teruggestuurd worden naar Engeland om verkocht te worden. De meeste historici zijn het erover eens dat er 112 exemplaren van de E8000 waren gebouwd tegen de tijd dat de productie in 1976 eindigde. Velen werden gesloopt, sommige kwamen in handen van verzamelaars terecht, en een geel exemplaar uit 1974 werd door de Britse journalist Jonny Smith tot een beest van 800 pk geacheveerd.

ORIGINELE ENFIELD 8000 TECH SPEC

  • CARROSSERIE: Handgebouwde aluminium tweezitter
  • CHASSIS: Stalen spaceframe met vierkante doorsnede
  • OPHANGING: McPherson-veerpoten vooraan, vierarmige achteras
  • MOTOR: 8 pk / 6 kW / 150 ampère
  • BATTERIJEN: 8 x 12 V 55 Ampère loodzuurbatterijen
  • TOPSNELHEID: 60 km/uur
  • PRESTATIES: Erm. Nou ja, 0-30 km/u in 12,5 seconden
  • BEREIK: 35-55 mijl, afhankelijk van het klimaat en de hoeveelheid heuvels
  • GEWICHT: 975 kg (veel voor zo'n dwerg – meer dan 300 kg zijn batterijen)
  • LENGTE: Slechts 2,84 m / 112 ″ (een Mini was 3,05 m / 120 ″)
  • WIELBASIS: Slechts 1,725 ​​m / 68 ″ (een Mini was 2,04 m / 80,3 ″) BRANDSTOF: 240 volt Economy Seven

DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.